Apakah Makanan Mengandungi Asid Urik?

Bagi ramai pesakit gout, adalah satu senarai yang mereka sentiasa scan di dalam otak adalah Senarai Makanan Mengandungi Asid Urik. Bagi mereka, senarai ini adalah dalah seperti peti yang menunjukkan di mananya ‘land mine’ atau ‘bomb’ berada. Pesakit gout yang mempunyai kandungan asid urik tinggi ini adalah sangat sensitif kepada makanan mengandungi asid urik. Jika tersilap makan, sengsaara diserang sakit gout beberapa hari kemudian…

Tetapi leceh dan stress juga jika setiap kali makan pun nak scan dan analyze lauk sedap yang dihidangkan di depan mata. Air liur sudah meleleh tetapi tidak boleh makan, last-last hanya boleh makan nasi kosong bersama beberapa keping sayur sahaja. Ada yang sampai kicap soya pun tak boleh makan sebah ia dibuat daripada kekacang.

Sebenarnya, pada zaman moden ini yang mempunyai fastfood di merata-rata tempat dan manusia yang semakin jadi karnivor, makanan mengandungi asid urik boleh dikatakan merangkumi 90% daripada makan harian orang ramai. Makanan yang enak seperti KFC, Sate Kajang, McD, Nando’s, Ayam Penyet, Steak lembu/kambing, semuanya mengandungi asid urik yang sangat tinggi! Jika anda tidak boleh tahan godaan bau wangi makanan tersebut dan hantam juga, maka anda perlu stand-by ubat gout untuk berhadapan dengan serangan gout yang bakal hantam anda kembali.

Kenapa perlu hidup begitu susah? Jika anda masih mahu terus menikmati makan enak berprotein tinggi macam dahulu, maka anda perlu singkirkan asid urik yang tertakung di dalam badan dan turunkan paras asid urik sehinggi tahap yang selamat. Proses ini mengambil masa, dan hanya ada satu cara  yang efektif iaitu dengan meminum air alkali ionik dengan kerap. Jika anda ikut arahan dan amalkan tabiat minum air alkali ionik, tahap asid urik dalam badan akan turun dengan jelas dalam tempoh 2 atau 3 bulan. Selepas itu, bolehlah anda testing ambil makanan mengandungi asid urik dengan sikit-sikit dan tengok ada reaksi atau tidak.

Walau bagaimanapun, makan berprotein tinggi memang kurang bagus untuk kesihatan, perlu kurangkan pengambilannya. Sila makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan untuk elakkan daripada menghidap penyakit kronik yang lain seperti kencing manis dan sakit jantung.

Leave a Reply